Informatie
Lees hier alle informatie en veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stel hem dan via mail of Whatsapp.
Waar is de praktijk?
De praktijk is op de Eikenlaan 4 in Rhenen en is aan huis gevestigd. De praktijk is goed bereikbaar via de auto, fiets of openbaar vervoer. Kijk hier voor een routebeschrijving. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de straat. Ben je minder valide? Laat dat vooraf even weten, dan mag je op onze parkeerplek staan.
Wat is een likdoorn?
Een likdoorn, ook wel ‘eksteroog’ of clavus genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Een likdoorn ontstaat als gevolg van langdurige druk op dezelfde plek. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn kunnen vormen. Deze plek kan pijnlijk worden, omdat de likdoorn, zoals de naam ook prijsgeeft, als een ‘doorn’ naar binnen groeit. Vaak ontstaat er druk op het bot of op een zenuw. Mensen die smalle schoenen dragen kunnen sneller te maken krijgen met een likdoorn. De schoen drukt dan op bepaalde plekken op de voet, waardoor hier eelt en vervolgens een likdoorn ontstaat. Likdoorns worden over het algemeen vaker gezien bij vrouwen, omdat vrouwen vaker smalle schoenen dragen dan mannen.
Wat is eelt?
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken. Eelt op de voeten vormt zich vaak onder de voorvoet en de hielen, maar ook op en tussen de tenen kunnen eeltplekken ontstaan.
Wat zijn kloven?
Kloven in voeten ontstaan als barsten of scheuren in de huid. De huid van uw voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en is daardoor droger. Vaak ontstaan kloven op uw hielen waar sprake is van hard eelt. Wanneer de eeltlaag dik is en uw huid droog, kan het eelt diepe kloven vertonen. Een open kloof is zeer pijnlijk en heeft een vergrote kans op infecties.
Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming gecombineerd met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen kan het eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken. U herkent een ontsteking aan gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. Deze kunnen gepaard gaan met vochtige wonden en pus.
Wat is een ingroeiende teennagel?
Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.
Bij een ingroeiende nagel drukt uw nagel in de huid. De nagelplooi (huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft) kan pijnklachten geven. De nagelwal (de huidrand die rondom de nagelplaat loopt) kan opzwellen en rood worden. Iedere druk – zelfs de druk van de lakens op uw voeten – kan pijnlijk zijn.
Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er overmatig hoornstof of eelt in uw nagelwal aanwezig is. Ook een ronde nagel kan veel druk in de huid geven.
Bij een ingroeiende nagel is er geen sprake van een ontsteking. De pijnklachten kunnen echter net zo hevig zijn.
Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure van ProVoet. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.
Onze behandelingen
Locatie
Eikenlaan 4
3911 GJ - Rhenen
Klik hier voor een routebeschrijving
Contact
06 51 49 12 25
hanneke@jevoeteningoedehanden.nl